robotklippare i nyklippt tradgard

Robotgräsklipparens vara eller inte vara

Det var inte mer än enbart några år sedan som robotgräsklipparen fick vem som helst att imponerat och nästan lite chockartat peka på det finurliga teknikundret som började sprida sig i grannskapet. Framtiden kändes verkligen som den var här när vi inte längre behövde klippa gräset. Några år senare så har känslan av framtid övergått till normalitet – fast det kommer det snart bli ändring på.

En robotgräsklippare har under de senaste åren haft vissa begränsningar. Det har mer varit en kanske rolig och lite tuff grej för tekniknörden eller hobby-farsan att köpa in till baksidan snarare än ett finslipat hjälpmedel. Dels så har dess förmåga att klippa gräs haft vissa begränsningar. Många modeller klarar grovjobbet men har svårt att komma åt under buskar, längs staket eller vid vägkanter. Det har ofta slutat med att man själv får göra finjobbet och gott ställa robotgräsklipparen på laddning igen under tiden. Mer info kan finnas att hitta på olika forum på internet.

Robotgräsklippare en industri i enorm utveckling

Detsamma gäller inte längre idag. En robotgräsklippare har gått från att vara en obskyr teknikpryl för den inbitne entusiasten till att bli en fullkomligt normal attiralj i svenska villaförorter. Marknaden har helt enkelt utvecklats rejält och detta har medfört att priserna har sjunkit samtidigt som funktionerna har ökat. Robotgräsklippare idag hittar inte bara själv till laddstationen utan kan lika gärna gå på sol-el. De har en otrolig precision samtidigt som de noggrant kartlägger gräsmattan och automatiskt kör underhållningsprogram. Dessutom är de snåla rent energimässigt och gör inte alls mycket väsen av sig. Tysta som vesslor glider de fram längs de svenska gräsmattorna och hushållssysslan att klippa gräset blir snart ett minne blott. Felkonstruktioner är ovanliga, men förekommer. Aftonbladet skriver om enstaka nyheter.

Framtiden för robotar som arbetar i våra hem

Bilden som målas upp ovan gäller för idag – men hur ser det ut i morgon? Vad kan vi egentligen förvänta oss från framtidens robotgräsklippare? Allt mer finess har det visat sig. Nästa steg är inte bara att låta gräsklipparen underhålla gräset utan också styla eller behandla det. Att klippa i olika längd, tjockhet eller göda det samtidigt kommer bli allt mer vanligt. Detta innebär att robotgräsklippare kan användas i enorma anläggningar som till och med fotbollsarenor där gräskvalité har otroliga krav på underhåll.  Vi har sedan länge digitala lösningar såsom fjärrstyrda kylskåp och snurrande robotdammsugare, men vad är egentligen framtiden?

Kommunikationen med gräsklipparen

Någonting annat som kommer öka allt mer inom industrin är möjligheten att kommunicera med gräsklipparen. Som med många andra ”internet of things” så är även gräsklipparen uppkopplad mot internet. Detta innebär att du när som helst kan få ta del av status om inte bara gräsklipparens välmående utan även gräsmattans. Skulle din robotgräsklippare råka bli stulen är det inga problem att återfinna den och brottslingar kommer till och med finna det omöjligt att använda den. Moderna robotgräsklippare kan komma att ha en krypterad kommunikationskanal med enbart den rättmätiga ägaren som aldrig kommer kunna modifieras.

Robotgräsklippare kommer alltså hitta till nästan varje parkunderhållare, hem och anläggning där gräs blir till en fråga. Dessutom kommer de skrämmande nog vara intelligenta och extremt energisnåla. Allt annat till skillnad från oss människor och gräsklippning alltså. Om det i slutändan bådar gott för grannpojkens veckopeng återstår att se.